Amazon EC2 virtuaalikone ja mitä itse teen sillä

Kategoria(t): IT-systeemit Avainsanat: , , , , , , , , , , ,
English: Breakdown of Cloud Computing Services
English: Breakdown of Cloud Computing Services (Photo credit: Wikipedia)

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran www.pienyrityskonsultit.fi -blogissa.

Minulla oli ongelma vanhan virtuaalipalvelin-ympäristöni kanssa. Virtuaalikoneessani oli Apache ja sivustoni käyttäessä PHP:tä muistin kulutus oli aivan liian suuri per prosessi. Yksi Apache-prosessi saattoi viedä jopa 110MB muistia, joten pienessä virtuaalikoneessani oleva 384MB muisti oli auttamatta liian vähän palvellakseen useampaa eri verkkosivustoani. Lisäksi virtuaalikoneessa ollut käyttöjärjestelmä Ubuntu 8.04 LTS oli tullut elinkaarensa päähän, joten käyttöjärjestelmän päivityskin olisi pikaisesti tarpeen.

Koska kyseessä oli vähäisen verkkoliikenteen sivustot (muutamia tuhansia sivuja päivässä), niin ei ollut mitään mieltä suurentaa virtuaalipalvelimen muistin määrää ja näin synnyttää lisäkustannuksia yritykselleni. Vaihtoehdokseni jäi siis joko muuttaa serveri-installaatiota tai sitten siirtää sivustot web-hotelliin. Hyvin pitkään paras vaihtoehto oli mielestäni web-hotellivaihtoehto, sillä silloin yrittäjältä jää pois palvelinten ylläpitovastuu.

Hetken kuitenkin puntaroituani vaihtoehtoja, päätin kuitenkin tutustua hieman ammattimielessä paremmin Amazon AWS palveluihin. Olin pitkään katsellut Amazonin pilvipalveluita ja miettinyt sitä, että miten koko heidän järjestelmänsä toimii. Ja mikä olisikaan parempi tutustumisväylä kuin tehdä itselle toimiva järjestelmä, jossa voisi olla mukana Amazon AWS palveluista vaikka Elastic Load Balancing ja jokin helppo CDN-ratkaisu!

Suunnitelmani alkoi muotoutua ja tarkoituksenani oli siis tehdä järjestelmä, jossa kaikki erilliset omat WordPress installaationi siirtyisivät yhden WordPress installaation alle. Kaikille erillisille installaatioille oli tyypillistä, että ne olivat hyvin samankaltaisia teemoiltaan ja lisäosiltaan ja näin siirto yhteen installaatioon olisi järkevä ratkaisu. Samalla, kun vaihdoin WordPressin multisite -installaation, poistin myös viimeiset Joomla-installaationi käytöstä. Omilla sivustoillani ei ole tarvetta enää raskaammalle CMS-järjestelmälle, joten pelkkä WordPress riittää omiin tarpeisiini.

Perus Amazon EC2 virtuaalikoneen asennus

Public DNS of EC2 Instance
Public DNS of EC2 Instance (Photo credit: xmodulo)

Amazon EC2 alusta on hyvä siinä mielessä, että virtuaalipalvelin-instansseja voi luoda koska tahansa lisää ja koneiden kokoa voi kasvattaa tarvittaessa. Lisäksi amazon pilvessä voi kokeilla tehdä itselleen hyvin tehokkaan ja vikoja sietävän palvelinfarmin. Kuten jo arvasitkin, niin lukiessa tätä blogikirjoitusta olet saanut sen selaimeesi omasta virtuaalipalvelinfarmistani, joka sijaitsee Amazon AWS alustalla.

Yksi myös hyvin paljon kokeilupäätökseen vaikuttanut tekijä oli myös se, että Amazon AWS palveluita saa tietyn määrän käyttöön ilmaikseksi (Amazon AWS Free usage tier) yhdeksi vuodeksi. Joten jos haluat itse kokeilla palvelua, niin kokeilusi ei tule maksamaan kovin montaa euroa!

Miten Amazon EC2 Ubuntu 12.04 LTS virtuaalikone luodaan itselle tulevaa WordPress installaatiota varten

Surffaamalla netistä löydät paljon englanninkielisiä ohjeita, joiden avulla saat helposti asennettua Linux-ympäristön itsellesi käyttöön. Itse lueskelin Amazonin omia EC2 Linux instanssien ohje-sivuja (http://docs.aws.amazon.com/AWSEC2/latest/UserGuide/EC2_GetStarted.html), mutta Googlettamalla löydät paljon myös muiden ohjeita Ubuntu 12.04 LTS virtuaalikoneen asentamiseksi Amazon AWS palveluun.

Virtuaalikoneen luonti on melko yksinkertaista ja koneen asentaminen omaan käyttöön menee lyhyesti näin:

1. Tilaa Amazon AWS palvelu ilmaiseksi 1 vuodeksi.

Rekisteröidy palveluun ja aloita palveluiden käyttö.

Tux, the Linux penguin
Tux, the Linux penguin (Photo credit: Wikipedia)

2. Avaa konsoli tai AWS Marketplace

Helpoin tapa asentaa Ubuntu 12.04 LTS on käyttää valmista pakettia. Avaat vain Amazon AWS marketplace ja valitset sieltä Ubuntu 12.04 server LTS -virtuaalikoneen (https://aws.amazon.com/marketplace/pp/B007Z5YWX4/ref=srh_res_product_title?ie=UTF8&sr=0-8&qid=1368210646560). Huomaa asentaessasi, että asennat oman virtuaalikoneesi oikeean palvelinkeskukseen eli omassa tapauksessani asensin sen Euroopan palvelinkeskukseen. Lisätieto Ubuntusta EC2 ympäristöstä löydät Ubuntun sivuilta (https://help.ubuntu.com/community/EC2StartersGuide). Voit myös käyttää konsolia virtuaalikoneesi asentamiseen, mutta suosittelen ensimäisen koneesi asentamiseen helpompaa valmiin Marketplace -virtuaalikoneen asentamista.

3. Asenna ja käynnistä uusi Ubuntu 12.04 virtaalikoneesi

Asentaessasi konetta luo virtuaalikoneellesi uusi nimeltään kuvaileva porttirajoitin (security group) vaikka ”default-wordpress”. Tämä on siinä mielessä tärkeä vaihe, sillä tätä security group -porttirajoitinta tulet käytämään monessa paikka ja on hyvä että se on kuvailevampi kuin ”default”.

Luo salatut avaimet (security keys) ja tallenna varmaan paikkaan. Itse käytän Dropboxia tähän tarkoitukseen ja lisäturvana Dropboxissa on boxcryptor.

Käynnistä uusi virtuaalikoneesi ja kokeile päästä koneelle SSH:lla. SSH-yhteyden voit luoda AWS-konsolista tai käyttämällä SSH-ohjelmaa kuten ilmaista Putty-ohjelmaa. Jos pääset kiinni koneellesi, niin onneksi olkoon, olet asentanut virtuaalikoneen Amazon AWS -ympäristöön!